Tradičná Paella Valenciana recept

Tradičná Paella Valenciana recept

Pokrm Paella patrí k charakteristickým špecialitám a považuje sa za národné jedlo Španielska. Jedlo vzniklo v polovici 19 storočia na východnom pobreží Španielska v meste Valencia. Existujú rôzne verzie tohto pokrmu a v podstate sa dá použiť akákoľvek zložka, dobre kombinovateľná s ryžou, pretože Paella je ryžové jedlo. Môžete použiť všetko od mäsa, zeleniny, kreviet, homára, až po klobásu, alebo chorizo. Najznámejšie sú tri druhy Paelly: Paella Valenciana, Paella de Marisco a Paella Mixta.

Originál je len jeden a preto si dnes pripravíme tradičnú Paella Valenciana:

Čo budeme potrebovať:

- kvalitnú Paella panvicu, môžete pozrieť napr. tu: Paella panvice

- kvalitný Paella horák, môžete pozrieť napr. tu: Paella horáky

- olivový olej

- kuracie stehná, králičie mäso, bravčové rebierka

- zelené fazuľky (Judias Verdes)

- biele Garoffó fazule

- soľ, korenie, rozmarín, cesnak

- korenie Colorant

- paradajky

- ryža

Ako na to:

Paella panvicu rozohrejeme, pridáme extra panenský olivový olej, na ktorom dozlatista opečieme kuracie stehna, králičie mäso a bravčové rebierka. Mäsko by malo byť nakrájané na približne rovnaké kúsky. Po opečení mäsa pridáme zelené a biele fazule, pokrájané paradajky, ktoré orestujeme. Zalejeme vodou, alebo ešte lepšie kuracím alebo zeleninovým vývarom. Neskôr pridáme vetvičku rozmarínu, soľ a korenie Colorant, ktoré obsahuje šafrán, ktorý dodá jedlu charakteristickú farbu a chuť. Varíme min. 40 minút. Nakoniec pridáme ryžu, cca 100g na osobu a necháme varič až do bodu, kým neabsorbuje vývar na cca 90% aby sa dosiahla žiadaná konzistencia. Nakoniec paellu prikryjeme a necháme pripiecť  na prudkom ohni cca 3 minútky. Cieľom je dosiahnuť jemné pripálenie ryže, čo je dôležitou súčasťou chuti.

Prajeme Vám dobú chuť.

paella